Hoe werken zonnepanelen?

De zon stuurt een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde. Zonnepanelen zetten een beetje van die energie om in stroom. Hieronder lees je hoe dat kan.

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Deze zijn gemaakt van het materiaal silicium, en wordt tegenwoordig in alle systemen verwerkt. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Wanneer de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische spanning in de zonnecel. Wanneer er meerdere zonnecellen worden geschakeld in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Er is niet per se direct zonlicht nodig voor het opwekken van stroom, met bewolking levert jouw zonnepaneel ook elektriciteit.

Het effect van schaduw

Een goede ligging van de panelen is essentieel voor het hoogste rendement te behalen. Niet alleen de helling van het dak, maar ook de hoeveelheid schaduw kan de opbrengst van uw panelen beïnvloeden. Door schaduw op de panelen kunnen de elektronen niet meer rondlopen. Dit komt omdat het een serie geschakeld systeem is. Er zijn diverse manieren om het opbrengstverlies te verminderen door bijvoorbeeld panelen met bypass diodes die de beschaduwde cel tijdelijk overslaan. Om toch uw panelen optimaal te benutten kunt u gebruik maken van power optimizers. Dit is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot.

Ook in de winter opbrengst

In de winter schijnt de zon minder vaak en fel dan in de zomer, maar dit betekend niet dat er geen stroom wordt opgewekt. Zelfs bij bewolkt valt er voldoende licht op de zonnepanelen om stroom te genereren. De resultaten zijn vanzelfsprekend minder dan in de zomermaanden. Dit komt doordat ze zomerdagen langer zijn, en dus meer zonuren.

Gerelateerde berichten

Bezoek onze webshop

Menu